De rol van de specialist ouderengeneeskunde bij infectiepreventie – handvatten voor een gezellig kopje koffie met de IGJ? (VOL)

Tijdens deze presentatie gaat specialist ouderengeneeskunde Jobje Haaijman in op de nieuwe handreiking van Verenso over de rol van de specialist ouderengeneeskunde op het gebied van infectiepreventie, uitbraakmanagement en antibioticabeleid’. Aan bod komt onder anderen de checklist voor inspectiebezoek. Daarnaast kijken we samen naar een recente goede ervaring met een inspectiebezoek van een locatie waar 2 jaar geleden nog veel werk te doen was.

Presentatie 2

Een creatieve visuele hygiëne campagne in een verpleeghuis: inspiratie voor mensen die denken dat dit onderwerp saai is?
Er zijn maar weinig artsen, verzorgenden of paramedici die enthousiast worden van het onderwerp hygiëne en infectiepreventie. Bij zorginstelling SZR waren alle benodigde protocollen aanwezig en veel mensen deden hun best, maar de compliance kon beter. Mensen in de zorg en behandelaren hadden te weinig tijd voor het lezen van de protocollen. De 5 momenten van handhygiëne waren onvoldoende op orde, ondanks scholing op dit gebied in 2014.

SZR maakte een plan om aspecten uit de protocollen onder de aandacht te brengen bij medewerkers. Elke 3 weken werd op een creatieve en visuele manier een aspect uit een protocol onder de aandacht gebracht, met als terugkerend element handhygiëne. De organisatie heeft tijdens de campagne een grote hoeveelheid eigen materialen ontwikkeld, met herkenbare situaties. Deze materialen en ervaringen met de campagne worden tijdens deze workshop gedeeld.

Spreker

  • Jobje Haaijman, specialist ouderengeneeskunde bij Verenso en SZR

‹ Terug naar het overzicht